COVID-19: Our showrooms, warehouse and operations are temporarily closed. Find out more.

Midmar Kitchen

Midmar Kitchen

Tags: Mackintosh + Kitchen + Kitchen Design + Contemporary Classic + Family Kitchen + Island + Entertaining

Our customers were renovating a B-Listed former manse in rural Aberdeenshire into a beautiful yet functional family home.

At its heart, they wanted to create a kitchen which combined traditional style with contemporary design, to suit the age and history of the building, whilst meeting all the demands of an active family life.

Their aim was to create a light and bright kitchen, as the room is long and fairly narrow with deeply recessed windows which do not always provide a lot of natural light.

Our customers initially considered choosing doors in ivory or white, but changed their mind when they discovered the painted door options we offer as part of our Mackintosh British kitchen range. As a result, they selected the Chamfered door in Taupe for their island and Light Blue for the wall units.

The island was an important part of their design brief from their first showroom visit, as they wanted to create a sociable kitchen where the whole family could gather to relax and eat, and where most of the food preparation and stove top cooking could be done.

Therefore, when it came to selecting a surface for this busy space, our customers chose Corian for its durability and contemporary finish. Along the wall units, where they anticipated spending less time preparing food, a wooden worktop was selected for its traditional charm and warmth.

Perhaps the most challenging aspect of the project, was incorporating good extraction into the design. Due to the height and pitch of the ceiling, it was not possible to fit a traditional extractor fan and a downdraft extractor would take up too much space on the island. As a result, our designer sourced a hanging extractor fan and two matching light fittings to go with it,
based on the lighting style specified by our customers.

The finished kitchen perfectly captures the mix of traditional and contemporary design requested in the brief.

From the large island for gathering round with friends and family to the traditional range cooker and mantel, the space connects with both the property’s history and its role as a contemporary family home.